FAQ - Underhåll av golvbrunn

Golvbrunnen bör rengöras regelbundet, minst två gånger per år, för att den ska fungera på bästa sätt. Intervallet beror på hur ofta golvbrunnen används och på vattnets smutshalt. Ett tydligt tecken är att vattnet inte rinner undan som det ska.

Javisst, alla Purus golvbrunnar har urtagbara vattenlåsinsatser som är lätta att rengöra.
OBS! var försiktig med verktyg och flytta inte klämringen ur sitt läge. Tänk på att smörja packningen på vattenlåset med ex. diskmedel eller tvål innan du sätter tillbaka det.

Rengör golvbrunnen med bakteriedödande medel ( t.ex.maskindiskmedel) och skölj ordentligt efteråt. Tips: spola fem sekunder med kallt vatten i brunnen efter varje dusch, då spolar man rent vattenlåset och sänker temperaturen. Om vattenlåset har en rörlig kopp, dela inte vattenlåset utan skölj det under vatten så minskar du risken för att det ska klibba fast mellan kopp och packning.

Se regelbundet över ditt vattenlås i golvbrunnen och rensa det från hår- och tvålrester.

Förmodligen har vattnet i vattenlåset i golvbrunnen torkat ut. Är det är en golvbrunn av Purus fabrikat från 1991 eller senare, så går det i de flesta fall att anskaffa en vattenlåsinsats NOOD. NOOD är ett luktlås som inte ger ifrån sig dålig lukt även om det skulle torka ut, samtidigt som det fungerar som ett bakvattenlås.

Se även till att det finns vatten i vattenlåset, om man inte har rengjort golvbrunnen på ett tag samlas tvålrester m.m. och kan bidra till dålig lukt. 

Enkla stopp i golvbrunn kan bero på hår som samlas i vattenlåset. Tag ur vattenlåset och rensa och tvätta vattenlåset. Montera tillbaka det igen i golvbrunnen och fyll upp med vatten. Vid en eventuell tröghet i samband med montering av vattenlåset, smörj in o-ringen eller tätningsringen med lite diskmedel så går det lättare. Rinner det fortfarande ut dåligt, så ligger förmodligen stoppet i övriga avloppssystemet. Kontakta en VVS-Installatör.