Sök
Stäng denna sökruta.

FAQ

Golvbrunnar tillverkade före 1990, samt golvbrunnar som är felaktigt monterade i bjälklaget ska bytas ut vid renovering. Detta då golvbrunnar som tillverkats före 1990 inte är typgodkända enligt Svensk Standard SS-EN 1253 och därmed inte uppfyller gällande branschregler.

Sedan 1997 krävs monteringsplatta vid montering i träbjälklag.
Purus har sedan dess angett i sina monteringsanvisningar att Purus golvbrunnar skall vara installerade med monteringsplatta i träbjälklag.

Redan 1986 tog Purus ut första RSK-numret på monteringsplattan (7133680), så även installationer gjorda före år 1997 kan vara med monteringsplatta.

Säker Vatten formuleringar

Sedan 2021:
Montering
Golvbrunn ska vara monterad och fixerad i bjälklag med de fästanordningar som anges i tillverkarens monteringsanvisning eller med fästanordningar som är provade och godkända för detta.

2011-2015 var det  formulerat så här:
Golvbrunn ska vara fast förankrad, monterad i våg och i rätt nivå mot anslutande tätskikt med en tolerans vågrätt på +/- 2 mm, mätt från brunnscentrum till flänsen ytterkant. Se fig. 2.12.2b. Golvbrunnen ska vara försedd med skyddslock under byggtiden. Se fig. 2.12.2c.

I träbjälklag monteras golvbrunn så att inbördes rörelser inte kan uppkomma mellan golvbrunn, underlag, tätskikt eller golvbeläggning, exempelvis med leverantörens tillhörande monteringsplatta. Se fig. 2.12.2c

2005-2010:
Golvbrunnen ska vara moterad i bjälklaget enligt tillverkarens monteringsanvisningar.
Golvbrunnen ska vara vågrät monterad
Golvbrunnen ska vara försedd med skyddslock under byggtiden.

I träbjälklag monteras golvbrunn så att inbördes rörelser inte kan uppkomma mellan golvbrunn, underlag, tätskikt eller golvbeläggning.

Nej, just med vinyl- eller plastmatta som ytskikt måste golvbrunnen placeras minst 200 mm från vägg för att uppfylla branschreglerna. Detta gäller även designbrunnen Purus Line Vinyl plus.

Ja, fram tills dess att klinker/kakel satts kan du skifta en Premium mot sil och vice versa på Purus Pro Line-modeller.

Nej, eftersom definitionen “väggnära” innefattar golvbrunnar som placeras närmare än 200 mm från väggen. Vid vinylmatta måste golvbrunnen placeras minst 200 mm från vägg enligt branschreglerna. Detta gäller även designbrunnen Purus Line Vinyl plus.

Tänk på att följa både golvbrunns- och tätskiktsleverantörens anvisningar för ett optimalt slutresultat som håller i riktigt många år.

Ja, det finns olika typer av rännor som designats och anpassats efter olika miljöer, t.ex. badhus/spa, fiskeindustri, industri, livsmedel/kök/restaurang, offentlig miljö, P-hus, tvätt/städ. Vi har även en hel del specialtillbehör för att anpassa din ränna enligt dina önskemål/krav. Vi hjälper dig gärna att föreslå en passande lösning!

Våra standardrännor är anpassade för betongbjälklag men vi kan självklart ta fram en ram till dig som fungerar i träbjälklag. Då blir det en specialbeställning. Hör av dig för att diskutera och få en offert!

Nej tyvärr inte i våra standardbredder, rännan behöver vara minst i 300 bredd för att Bolja skall få plats i rännan.

Den går dock utmärkt att sätta i den del av standardsortimentet för rännor där det sitter Bigg/Heavy-brunn under rännan. T.ex Purusränna volym, Purusränna kvadrat 300 och våra samlingsbrunnar till Purusränna Modul-sortimentet.

Rostfritt stål kräver ingen regelbunden ytbehandling som flera andra material på arbetsytor, såsom  t.ex. trä, vilket både gynnar miljön och dig. Ofta räcker det att torka av ytan med en fuktig trasa, eventuellt med ett milt rengöringsmedel. Undvik skurmedel och stålull då dessa lätt repar din skiva.

Eftersom diskhon och diskbänken svetsas samman i ett och samma stycke finns inga skarvar som samlar smuts och bakterier. Den rostfria plåten slipas och borstas för att få en vacker mattblank yta som är väldigt förlåtande mot repor. Om din rostfria diskho börjar få spår av flitigt användande och tappat glansen kan du polera upp den med vårt anpassade polermedel Purus Ultra polish.

Det är nästan bara din fantasi som sätter gränserna. Tänk bara på att en väldigt skrymmande bänk även ska transporteras och installeras på plats i köket. Då kan en för stor bänk ställa till problem.

Vi har ingen försäljning direkt mot privatpersoner utan detta sker via våra återförsäljare. Riktpris får du gärna. Detta kollar du lättast i våra ritprogram, se Rita din diskbänk. Har du några frågor är du välkommen att ringa till oss så hjälper vi dig. 

PUM står för Purus Universal Membrane och fungerar som en mekanisk luktspärr. I produkten sitter ett membran i silikon istället för ett vanligt vattenlås. Membranet är i utgångpunkt stängt men öppnas när det kommer ett flöde av vatten.

Fördelarna med PUM är att det förhindrar dålig lukt vid perioder med liten eller oregelbunden användning, det är platsbesparande under tvättstället jämfört med traditionella och mer skrymmande vattenlås, du får en bra flödeskapacitet och sekundärluftning på köpet.

Den vita PUM:en installeras i horisontell riktning, meda en blå modell av PUM installeras i vertikal riktning.

En kombinippel är konstruerad för att vikas eller skäras enligt monteringsanvisning.

Vid håltagning i tätskikt ska hålet alltid utföras med verktyget Puruskniven för det bästa resultatet. Föreställ dig själv, att du eller en kollega, har lagt timmar på att nogsamt installera tätskikt m.m. I nästa steg tänker du skära hål för golvbrunnen lite snabbt på frihand och råkar då skära snett så att det inte längre blir en tät anslutning. Bandet behöver backas rejält. Det vore ju förfärligt förargligt, inte sant?

Med Puruskniven får du snabbt och enkelt en korrekt håltagning, perfekt och helt runt, varje gång. Den fungerar i princip som en passare och finns i olika utföranden, anpassade efter våra vanligaste sildimensioner.

Puruskniven är återanvändbar, så du kan använda den om och om igen. När bladet känns slitet går det att köpa ersättningsblad till knivarna. Ersättningsbladen säljs i 5-pack.

Vi rekommenderar max 2 st förtöjningsringar ovanpå varandra för att undvika för många skarvar.

Våra förhöjningsringar i limbar ABS-plast passar både till golvbrunnar i plast och gjutjärn, säljs kompletta med o-ringstätning och erbjuds i olika höjder för golvbrunnar med Ø130, Ø150 och Ø179 mm sildimension.

Till Purus rostfria golvbrunnar finns det också flera olika förhöjningsringar i olika höjder att välja mellan. Dessa är tillverkade i syrafast rostfritt stål, kvalitet EN 1.4404, och säljs kompletta med tätningsmanschett.

Nej, tyvärr den passar bara brunnar i 220-dimension ( Bigg eller Heavy utan vattenlås)

Rostfri sanitet

Ja. V151 är en utslagsback avsedd för exempelvis städutrymmen, sjukhus, campingar och offentliga toaletter. Modellen är försedd med praktiskt uppfällbart galler och randspolning.

Vi har ett urval av produkter som benämns vandalsäker inredning. Dessa produkter har ett “S” i artikelnumret och har särskild funktionsgaranti. Det gör dem populära att använda i allt ifrån fängelser till diskotek.

Purus definition av “vandalsäkert”:

• 10 års funktions-garanti gäller på produkter märkta med AntiVandalism garanti.

• Produkten kan inte demonteras utan specialverktyg.

• Produkten har nyckelförsett lås.

• Produktens ytor är gjorda av motståndskraftigt och hygieniskt rostfritt stål.

• Formgivning och tjocklek på materialet säkrar att produkten tål att bli utsatt för skadegörelse utan bruk av verktyg, såsom sparkar, slag och ryck.

• Produktens material är robust och med genomtänkta detaljer.

• Produkten tål tuff rengöring till följd av klotter, färg m.m.

• De väggmonterade produkterna sluter helt tätt mot väggen.

• Produkten består av två delar: en monteringsram och en yttre del.

• Monteringen är enkel och fungerar i vanliga byggmaterial som betong, trä eller gips.

Nej, tyvärr. Vi har ett utbud av olika toalettstolar i standardutföranden. Vi har även urinalrännor i flera längder om det kan vara av intresse.

Övriga frågor

Nej, vi säljer bara till VVS-grossister. Klicka på länken nedan så kommer du till vår hemsida där du kan få hjälp med att hitta närmsta återförsäljare där du bor.
Återförsäljare

Till skillnad från exempelvis elinstallationer, finns inga formella regler eller lagar som hindrar dig att utföra enklare VVS-installationer på egen hand, även om du inte är utbildad på området. 

Du kan välja att utföra enklare renoveringar om du följer aktuella branschregler noga och utför arbetet fackmannamässigt. Det kan handla om att byta ut ett handfat eller ett badkar. Däremot får du inte lov att ändra på system, som att dra om avlopp och rör eller flytta en wc-stol hur som helst. Då behöver du anlita en professionell VVS-installatör. 

Tänk på att även om många moment teoretiskt sett kan utföras av dig själv eller en vän, krävs ofta en stor branschkunskap för att kunna utföra dem på ett korrekt sätt rent praktiskt. Skulle du som lekman ha utfört en installation på eget bevåg, exempelvis installerat en blandare utan att ha lyckats få kopplingarna riktigt täta, blir det svårt att få någon ersättning från försäkringsbolaget vid en vattenskada. Därför är det alltid bäst att använda sig av en certifierad hantverkare vid alla arbeten som kräver mer kunskap. 

Genom att anlita en professionell installatör får du även en garanti på utfört arbete. Det tryggar som regel värdet på investeringen i din bostad vid en eventuell försäljning, till skillnad från om du inte kan uppvisa ett betryggande intyg.