Sök
Stäng denna sökruta.

Om Purus

Purus är en av Skandinaviens ledande tillverkare av produkter för badrum, kök och andra krävande miljöer som hanterar vatten inomhus. De huvudsakliga produktsegmenten är golvbrunnar, rostfria golvrännor, inomhusavlopp och installationstillbehör, rostfri inredning och rostfri sanitet. Vår starka ställning på den nordiska marknaden är ett resultat av pålitliga produkter, nytänkande och en bra och nära kundsupport. Vi kan VVS helt enkelt!

VÄGEN TILL FRAMGÅNG

Purus mest kända produkt och den som starkast förknippas med vårt varumärke är golvbrunnen, en produkt som idag är en självklarhet i varje hem. Historien med Purus golvbrunnar startar redan 1945 på Sjöbo Bruk, med förvärvet av Sjöbo gjuteri som till en början tillverkade rördelar i gjutjärn.

Tio år senare inleds ett samarbete mellan dåvarande vd, Bengt Spånberg och byggmästare Harry Karlsson.
Harry har varit i USA och tagit intryck av det senaste om den nya tidens golvbrunnar och avrinning. Han kallar sin idé för Purus (latin för rent). Bengt äger gjuteriet och affärssinnet som ska komma att göra verklighet av dessa nya idéer och “Purusbrunnen” är född. Dessa nya tankar och produkter är del i att föra svensk byggstandard framåt i rask takt under årtiondena som följer.

Idag, snart 80 år senare, är Purus marknadsledande inom tillverkning av golvbrunnar i Sverige. Varje vecka lämnar tusentals golvbrunnar och tillbehör våra fabriker i Ystad och Smålandsstenar, vilket gör oss störst på golvbrunnar i Skandinavien.

Det är något vi är väldigt stolta över, och vi fortsätter ta vårt arv av innovation, funktion och design hela vägen in i framtiden. 

SJÖBO BRUK

Sjöbo bruk, birthplace for Purus floor drains

Sjöbo Bruk – födelseplats för genombrottet med ”Purus-golvbrunnen”.

HISTORIEN FORTSÄTTER


Företagandet, kreativiteten och innovationsförmågan har gått i arv från generation till generation och idag är det tolfte generationen från familjen Spånberg som är verksam i BLS-koncernen. 

Lokal tillverkning med stor hantverksstolthet innebär att vi kan erbjuda ett brett sortiment med konkurrenskraftiga priser och korta transportvägar. Viktigast av allt, produktion i egen regi ger oss en högre kontroll över både kvalitet och miljörelaterade frågor.

Sjöbo Bruk – födelseplats för genombrottet med ”Purusgolvbrunnen”. Se hur det såg ut i verksamheten på Sjöbo bruk år 1973. En film av Kit Colfach, på uppdrag av Bengt och Karin Spånberg.