Sök
Stäng denna sökruta.

Purus

Purus är en av Skandinaviens ledande tillverkare av produkter för badrum och kök och andra krävande miljöer. De huvudsakliga produktsegmenten är golvbrunnar, golvrännor, inomhusavlopp, rostfri inredning och rostfri sanitet. Vår starka ställning på den nordiska marknaden är ett resultat av pålitliga produkter, nytänkande och en bra kundsupport.

VÄGEN TILL FRAMGÅNG

Purus mest kända produkt och den som starkast förknippas med vårt varumärke är golvbrunnen, en produkt som idag är en självklarhet i varje hem. Historien med Purus golvbrunnar startar redan 1945 på Sjöbo Bruk, med förvärvet av Sjöbo gjuteri som till en början tillverkade rördelar i gjutjärn.

Tio år senare inleds ett samarbete mellan dåvarande vd, Bengt Spånberg och byggmästare Harry Karlsson. Harry har varit i USA och tagit till sig det senaste om den nya tidens golvbrunnar. Han kallar sin idé för Purus (latin för rent).

Idag, 75 år senare, är Purus marknadsledande inom tillverkning av golvbrunnar i Sverige. Varje vecka lämnar tusentals golvbrunnar och tillbehör våra fabriker i Ystad och Smålandsstenar, vilket gör oss störst på golvbrunnar i Skandinavien.

Det är något vi är stolta över och vi fortsätter ta vårt arv av innovation, funktion och design in i framtiden. 

SJÖBO BRUK

Sjöbo bruk, birthplace for Purus floor drains

Sjöbo Bruk – födelseplats för genombrottet med ”Purus-golvbrunnen”.

HISTORIEN FORTSÄTTER


Företagandet, kreativiteten och innovationsförmågan har gått i arv från generation till generation och idag är det tolfte generationen från familjen Spånberg som är verksam i koncernen. 

Lokal tillverkning med stor hantverksstolthet innebär att vi kan erbjuda ett brett sortiment med konkurrenskraftiga priser och korta transportvägar. Viktigast av allt, produktion i egen regi ger oss en högre kontroll över både kvalitet och miljörelaterade frågor.

Sjöbo Bruk – födelseplats för genombrottet med ”Purusgolvbrunnen”. Se hur det såg ut i verksamheten på Sjöbo bruk år 1973. En film av Kit Colfach, på uppdrag av Bengt och Karin Spånberg.