Sök
Stäng denna sökruta.

Innovationscenter Separatorn 1, Alfa Laval

specialtillverkade rostfria golvrännor från Purus till innovationscenter

Fastighetsbolaget Fabege ansvarar för upprättandet av fastigheten Separatorn 1, en del av stadsutvecklingen i Stockholm South Business District i Flemingsberg. Alfa Laval blir första stora hyresgästen med kontor och innovationscenter som inrymmer allt från separatorer till rent ballastvatten.

Flemingsberg i Huddinge är ett av Stockholms mest expansiva områden med planer på många nya bostäder och kontor. Fabege är en huvudbyggaktörerna på plats som planerar och utvecklar nya och attraktiva lokaler för flera stora verksamheter, däribland Operan/Dramaten och Alfa Laval.

Målet är att skapa ett attraktivt nav för näringslivet söder om innerstan med runt 50 000 arbetande människor och boendemiljöer för 50 000 invånare. Här kan de nyttja kollektiv- och regionaltrafikens södra hub och ett av Stockholms största naturreservat.

Separatorn purusrännor

Tolv våningsplan för innovativt arbete

Bygget av Separatorns tolv våningsplan startade sommaren 2022 och har planerad inflyttning våren 2025. Den nya arbetsplatsen för Alfa Laval och deras innovationscenter för ”high-speed separation and emerging technologies” ska möjliggöra nya sätt att arbeta med ett högteknologiskt laboratorium för utveckling och testning av produkter. Fastigheten får också en restaurang, garage och olika teknikutrymmen.

Projektet har tagit form med hjälp av bland andra Brunnberg & Forshed (husarkitekt), Tham Videgård (utvändig gestaltning) och Wingårds (inredning). Fabege är måna om att husets klimatavtryck under dess livslängd blir så lågt som möjligt med förnybara energislag och en hög grad av energiåtervinning. Siktet är inställt på en certifiering av byggnaden genom BREEAM-SE:s nivå Excellent.

purusränna

Specialtillverkade Purusrännor löste utmaning med låg bygghöjd

Mälarrör Installation AB ansvarar för projektets VVS-installationer. De vände sig till oss på Purus för att få råd och att diskutera detaljer om val av lösningar för avrinningssystem på olika våningsplan. Bland annat uppstod en utmaning på våningsplan 3, som hade en så låg bygghöjd att de inte trodde att det fanns någon färdig lösning med rostfria golvrännor som skulle gå att använda. De funderade då på en lösning med en platsgjuten form direkt i golvet och därefter komplettera med Purus galler.

Våra rännspecialister föreslog en annan lösning, där vi skulle tillverka lägsta möjliga höjd på vårt system Purusränna spalt modul för massagolv, utan fall och utan flänsförband, som de sedan kunde svetsa ihop på plats.

På så vis skulle de kunna få rännor som fungerade för hela våningsplanet och slippa specialgjuta golvet. Det var en effektivare och tryggare lösning som de rakt av tackade ja till.

”Purus har varit mycket hjälpsamma i arbetet med att komma fram till vilken lösning som var den bästa för just detta projekts behov. Vi har haft en bra dialog hela vägen och ser fram att få besöka deras produktion i Smålandsstenar för att se hur rännorna tillverkas.”

John Norling, ansvarig för anbud och kalkyl hos Mälarrör AB

purusränna

Totalt levererar Purus 788 meter golvrännor och -brunnar till våningsplan 1–4 som inrymmer restaurang, garage, omklädningsrum, teknik, cykelrum, entré, innovationscenter, konferens- och kontorslokaler.

De valda produkterna består både av anpassade modeller i systemet Purusränna spalt modul samt Purusränna 100 för massa plus ett 30-tal rostfria brunnar till bottenplattan, modifierade för applicering i asfalt.

Hör gärna av dig till mig om du har frågor om lösningen eller är intresserad av rådgivning i ett liknande projekt!

Niclas Westman
niclas.westman@purus.se

+46 10 41 44 907  |  +46 730 71 04 46

År: 2022-2025
Byggare: VVS - Mälarrör AB
Arkitekt: Brunnberg & Forshed (husarkitekt), Tham Videgård (utvändig gestaltning) och Wingårds (inredning)

Purusränna spalt modul & Purusränna 100