Sök
Stäng denna sökruta.

Därför toppar rostfritt inredningstrenderna 2024

1 februari 2024

Som en reaktion på en skakig omvärld vill vi inreda för trivsel och komfort där livet ska levas. Här reder vi ut hur den rostfria inredningshajpen hänger ihop med hemtrevnad och hållbarhet.

1. Trygg inredning håller över generationer

Kanske förknippar du rostfritt stål med stram industriell inredning. Men hur många av oss har inte sett mormor kavla ut bulldegen på en rostfri diskbänk? Faktum är att många av våra starkaste barndomsminnen väcker känslan av trygghet, kantad av smaker och doftminnen. Pandemi, energikris, krigs- och vulkanutbrott har skruvat upp för vårt behov av trygghet – och vad är tryggare än ett inbott hem?

I Elle Decorations trendrapport kan vi läsa att fler strävar efter att inreda för att livet ska levas i bostäder och lokaler med en stor dos hemtrevlighet. De skriver att den svenska designbranschen länge har vurmat för trä, men att pendeln nu svänger och låter olika metaller inta rampljuset. I hemmen får shaker-köken ge vika för rostfritt stål. Det betyder att fler kommer att samlas kring rostfria bänkskivor för att baka, göra läxor eller bara umgås.

Privat kök på Fårö, Foto: Andreas Ljungqvist.
Arkitektritat blått kök med kundanpassad rostfri bänkskiva och caféhörna i en privat bostad i Stockholm.

2. Kontrastrik materialmix skapar edge

Industriellt producerad inredning mixad med handgjorda detaljer skapar unika rum. Rostfritt i ny tappning är också en av årets 7 trender enligt Nordiska Kök.

Rostfritt är 100% återvinningsbart och tål tuff användning utan att kräva något direkt underhåll. Ytor av rostfritt stål får vacker patina av att användas, men det går även att beställa antikbehandlad yta för ett mattare uttryck redan från start.

Den aktuella rostfria trenden intygades redan förra sommaren efter det att inredningsexperter från Nobia, Europas ledande köksspecialist med 16 starka varumärken, hade besökt Milanomässan (Salone del Mobile.Milano) i april 2023. Milanomässan ger en träffsäker prognos på färg, form och material på den interiör som når oss i Norden cirka ett år senare.

Nobias team spådde att industrilooken skulle få en stark comeback där elegant borstat stål i högre grad kombineras med andra material, som trä, för ett mjukare helhetsintryck. De vittnade om ytor med olika strukturer i matt, räfflat eller borstat som adderar djup och variation. 

Vacker materialmix från norska @moderne_stil.

3. Experternas och kändisarnas besatthet av rostfritt stål

Inte bara matlagningsproffsen (t ex Daniel Berlin och Daniel Müllern) föredrar att bereda sina uppskattade rätter på rostfria bänkskivor, utan nu ser vi både fler privata bostadsägare och kommersiella fastighetsägare vurma för mer hållbara material.

Kanske lade du märke till att modeikonen och fd fotbollsproffset David Beckham stod nonchalant lutad mot en rostfri bänkskiva i sitt kök i tv-serien på Netflix? Ytterligare ett bevis på att rostfria ytor är ett smart val, eftersom han samtidigt avslöjade sitt nästintill maniska ordnings- och renhetssinne.

Även flera internationella showroom i storstäderna inreder med rostfritt, vilket adderar en tuff kontrast och speglar deras designade klädesplagg eller accessoarer (t ex Welcome, Our Legacy).

Designforumet Remodelista lyfte i sin trendprognos för det kommande året 21 olika trender, där vi utöver fler hemtrevliga gardiner, handsydda detaljer och rufsigt dukade bord kunde läsa om en överväldigande ”besatthet” av rostfritt stål. Den rostfria trenden tog faktiskt förstaplatsen. Tidigare i höstas publicerade de en post där de bokstavligen frossade i materialet med inspiration från 11 rostfria kök från olika håll i världen.

 

Bild från showroom, inrett av AW Deco med köksinredning från Purus via Culimar.

Vilket blir ditt nästa rostfria inredningsprojekt 2024?