Sök
Stäng denna sökruta.

Trendspaning: Tre säkra kort för morgondagens badrumsinredning från Cersaie 2023

10 oktober 2023

I år firade den erkända mässan med fokus på kakel och badrumsinredning i italienska Bologna 40 år. Vi bad Niklas Jönsson från Purus exportteam, med bred erfarenhet av att hjälpa europeiska badrumsbyggare hitta rätt VVS-systemlösningar, att summera intrycken efter sitt besök på Cersaie. Han delar med sig av tre säkra kort vad gäller badrumstrender.

Under årens lopp har många av världens mest kända varumärken och kreatörer presenterat innovativ arkitektur och design på Cersaie, inte minst inom ramarna för mässans idélaboratorium. Detta blev tydligt när 40-årsjubileet uppmärksammades med särskilda seminarier och avdelningen med rubriken ”Route 40”, där mässans historia kunde upplevas via tematiska gångstråk. Cersaie har helt klart bidragit till att vidga besökares vyer för vad man kan åstadkomma inom keramiska plattor och badrumsinredning.

Trendspaning från Purus på Cersaie 2023
Niklas Jönsson om kommande badrumstrender utifrån intrycken på Cersaie 2023
Cersaie firade 40 år
Mässan firade 40-årsjubileum med temautställning

Hur såg det ut i år då? Jo, som väntat utgjorde även årets Cersaie-mässa ett bra forum för allt ”utanpåliggande” i ett badrum. Besökare möts av många, långa rader med utställare av klinker och kakel, med tongivning på italiensk design. För dig som däremot vill uppleva teknisk innovation och lära dig mer om golvbrunnar och inomhusavlopp är detta inte rätt mässa att besöka. Samtidigt är det här som även många nordeuropeiska distributörer av keramiska plattor möter leverantörer på, så av det som syns i Bologna kommer en hel del att kunna monteras i morgondagens nordiska badrum.

1. MARMORLOOK I STORFORMAT

Trenden är fortsatt stora kakel- och klinkerplattor med olika nyanser av grått och benvitt. Marmorliknande effekter var populärt i år. Givetvis fanns annan typ av kakel och klinker att hitta, såsom mosaik och natursten, men de var inte alls lika dominerande.

2. RUNDA RADIER

Morgondagens badrumsinredning, baserat på intrycken på mässans trendspaning, kommer att bestå av fler runda radier, medan det strikt kvadratiska får ge med sig. De mjukare formerna syns i formgivningen av framför allt handfat och badkar.

Runda radier från Cersaie 2023
Marmorlook i storformat på Cersaie 2023

3. BRONS OCH BRÄNDA TONER

Något mer nedtonat i färger jämfört med förra året, med inslag av rostrött och koboltblått. På blandarsidan kunde vi konstatera att brons och koppar vinner utrymme efter de tidlösa i rostfritt, svart och mässing. En monter ställde ut en serie blandare med reglage som påminde om en 80-talsradio. Troligen ingen framtida storsäljare, men väl ett häftigt dragplåster på mässan.

Brons och brända toner från Cersaie 2023