Sök
Stäng denna sökruta.

BLS Industries

LEDANDE TILLVERKARE AV VVS-PRODUKTER

Purus är ett av varumärkena i  BLS industries – en koncern inom VVS-branschen med några av Nordens ledande varumärken med tillverkning av sanitetsprodukter för badrum, kök och andra krävande miljöer. De huvudsakliga produktsegmenten är golvbrunnar, golvrännor, inomhusavlopp, rör och installationstillbehör, rostfri inredning och rostfri sanitet. Tack vare en målmedveten satsning på produktutveckling och en konsekvent strategi för nya förvärv, har koncernen idag en portfölj av flera starka varumärken.

Koncernen omsätter drygt 600 miljoner SEK och har idag runt 300 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Ystad.

STARKA VARUMÄRKEN

Våra varumärken i VVS-branschen, är: JAFO, Purus, Unidrain och Trio Perfekta. Varje varumärke driver sin egen produkt- och konceptutveckling i nära kontakt med kunder och marknad. Varumärkena finns representerade med försäljningskontor i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Storbritannien, men är även tillgängliga i andra delar av världen genom vår exportavdelning.

TILLVERKAT I SVERIGE

BLS Industries är en av Nordens ledande tillverkare av sanitetsprodukter för badrum, kök och andra krävande miljöer, med produktion i Sverige. De tillverkande dotterbolagen har gedigen erfarenhet och spetskompetens inom teknik- och tillverkning samt produktionsresurser med hög kapacitet för formsprutning av plaster, bearbetning av rostfri plåt och ytbehandling. Företagen fokuserar varje år på att minimera materialspill och allt avfall återvinns. Alla produktionsenheterna är certifierade enligt kraven i ISO 9001 och ISO 14001.

YSTAD

I Ystad ligger tillverkningsenheten med formsprutning och extrudering av plastprodukter samt monteringsavdelning och centrallager. Vår produktion i Ystad har lång erfarenhet av koncernens produktsortiment samt hela produktionskedjan och jobbar i ett nära samarbete med varumärkesbolagen. Här processas cirka 800 ton plast per år och det produceras över 10 000 golvbrunnar per vecka.

SMÅLANDSTENAR

I Smålandsstenar tillverkar vi vårt rostfria sortiment, rostfria golvbrunnar, rostfri sanitet och rostfri inredning. Cirka 600 ton rostfritt stål bearbetas varje år och här finns ett gediget kunnande, inte minst inom rostfri tunnplåt och kundanpassade kvalitetsprodukter för både privata bostäder och offentliga miljöer.

LÖNSBODA

Varumärkesbolaget Trio Perfekta finns i Lönsboda. Bolagets huvudsakliga verksamhet består av ytbehandling av trevärt förkromade kopparrör som används till utanpåliggande rördragningar i till exempel badrum. Enheten är den största producenten av förkromade kopparrör i Norden och tack vare en flexibel produktionsprocess med mycket hög leveranssäkerhet kan det tillverkas upp till 25 000 rör/vecka.

CENTRALLAGER

BLS centrallager ligger i Ystad. Centrallagret tillgodoser koncernens säljbolag med varor. Lagret levererar ut cirka 600 000 artiklar per vecka. Här finns över 3 000 produkter i lager redo att skeppas ut kort efter beställning, till Sverige eller resten av världen.

MÅLMEDVETNA SATSNINGAR

BLS Industries är en familjeägd organisation med djupa rötter i företagande, kreativitet och innovationsförmåga, som gått i arv från generation till generation och idag är det tolfte generationen från familjen Spånberg som är verksam i koncernen.

VÄGEN TILL FRAMGÅNG

Den produkt som till stor del har bidragit till vår framgång och som mest förknippas med koncernen är golvbrunnen. En produkt som idag är en självklarhet i varje hem. 1945 förvärvades Sjöbo bruk i Skåne som inledningsvis tillverkade rördelar i gjutjärn. Tio år senare inledde dåvarande VD, Bengt Spånberg, ett samarbete med byggmästare Harry Karlsson som varit över i USA och tagit till sig det senaste om den nya tidens golvbrunnar. Den nya golvbrunnsidén döptes till Purus (latin för rent).

Till en början tillverkade Sjöbo bruk Purusgolvbrunnen i gjutjärn men i slutet av 70-talet gick man över till att tillverka golvbrunnen i plast. Då flera varumärken införlivats i organisationen genom åren så bytte koncernen 2015 namn från Purus till BLS Industries. Purus tog då plats som ett av varumärkesbolagen.

FÖRETAGANDE & ENTREPRENÖRSKAP I BLODET

Vägen till den verksamhet vi ser idag kan spåras så långt tillbaka som till 1600-talet i Lilla Spånhult i Småland där släkten Spånberg har sitt ursprung. Flera generationer var verksamma som smeder och hantverkare. Under industrialismens framväxt, i början av 1900-talet, grundade Sven Spånberg en fabriksmässig och storskalig tillverkning vid förvärven av de två bruken Norrahammar- och Ankarsrums bruk. År 1910 lanserade Ankarsrums bruk tillsammans med Norrahammars bruk bland annat det första emaljerade gjutjärnsbadkaret. Under en period fanns badkaren från Ankarsrum i snart sagt varje badrum i det folkhemsbyggande Sverige. Andra storsäljare var Vikingkaminen och den första elspisen som lanserades 1947.

BLS Industries timeline